Bu haftaki yazım biraz sitem dolu, ama sitemim kime buna hala karar vermedim nedense. Ama şunu çok iyi biliyorum ki, artık bir şeyler değişmek zorunda sanki.
Bu günlerde sağda solda karşınıza çıkmıştır illaki; “Google kapatıldı mı, kapatılacak mı, Google’un sonu da Youtube gibi mi olacak. Vergi borcu var mı yok mu” falan filan gibi konuşmalar.
Adamlar artık öyle bir güç olmuşlar ki, ben onlara “sanal âlemin patronları” diyorum. Düşünsenize koskoca bir devletin gündemine oturmuşsunuz.
***
Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül açıklama yapıyor. “Ben Youtube’un ve Google’un yasaklandığı bir ülke istemiyorum.”
Diğer yandan Başbakan yardımcımız Sayın Bülent Arınç. “Yasaklarla bir yere gelinmez” diyor.
Belli ki onunda sitemi var yasaklara. Her halde oda video izleyemedi youtube’dan. Şimdi “bir de Google kapatılırsa ne olur bizim Türk vatandaşlarımızın hali” diye belli ki kaygılı devlet büyüklerimiz.
Arkadaşlarla muhabbet ediyoruz. “Ya Google kapatılacakmış” falan diye bir konu oldu. “Ya kapanmaz” dediler. Bende “Youtube içinde öyle deniliyordu” dedim.yapılan yorum ilginç; “Eee ne yaparız o zaman biz”. Tabi bu cümlenin sonucunda benimde diyecek bir lafım yoktu.
***
Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım, bu sıralar Google’un uykusunu biraz kaçırmış olabilir. Çünkü hiç hesapta olmayan bir borç çıkarmıştı karşılarına. Vergi borcu varmış Google’un Türkiye’ye ve ödemeye de pek niyeti yokmuş sanki. Valla ne yalan söyleyeyim. Ben olsam bende ödemem. Bugüne kadar bu adam bizim sırtımızdan para yediyse. Bir şekilde bundan sonrada yiyecektir.
***
Aslında ben yasağa falan karşı değilim. Tabi ki Youtube, Google’a girilsin. Neden yasaklı olsun ki. Tabi ki bir şartla. Google borcunu ödeyecek, Youtube ise yayınladığı videolar devletimizin kurucularına zarar vermeyecek.
***
Şöyle ilginç bir analizi paylaşmak istedim sizlerle. Dünyadaki ilk 10 sitenin 8’i arama motoru. Bu 8’den 6 tanesi Amerika'ya ait 2 tanesi de Çin'e ait. Nasıl ilginç dimi. Türkiye ismini aradı gözlerim bir ara ama bir “T” harfi bile göremedim nedense. ***
Sayın Abdullah Gül ve Bülent Arınç derdiniz yasaklar olmasın. Derdiniz neden Türkiye bu listede yok olsun. Neyimiz eksik ki Amerika’dan. Adamlar yememiş içmemiş 6 tane yapmış.
***
Ama şu da bir gerçek. Google veya facebook bir devlet desteğiyle mi büyüdü. 2-3 kişinin ufak amaçlarla yapmış olduğu siteler. Ama eğer Türkiye’den böyle bir mucize çıkmadıysa. Lütfen bu iş artık biraz daha önemsensin.
Artık bizim de bir TÜRK ARAMA MOTORUMUZ olsun. Ben arkadaşlarımla muhabbet ederken. “Ya ne olacak kapanırsa kapansın. Zaten bizim TÜRK ARAMA MOTORUMUZ var” diye biliyim.
***
Çünkü öyle bir devire gidiyoruz ki, belki de internette etkili olamayan devletler çok büyük yaralar alacaktır ilerde. Dijital dünyada Türkiye’de yerini almalı bir an önce.
Çünkü dünya artık, “siber teknoloji”siyle yönetilmeye gidiyor…
***
Bu ülkede çok çok yetenekli yazılımcılar ve web tasarımcılar varken ülke kaynaklarının içerde kalması çok önemlidir.
Evet, bazı yetenekli yazılımcılarımız da yurt dışında çalışıyor. Çünkü bırakmıyor yabancı devletler. Neyse maliyeti gözünü kırpmadan alıyor Türkiye’den. Cımbızla çeker gibi. Ama bence adamların düşüncesi şu;“Bu çocuk benim işime yaramasa bile bana rakip olmasın…”
Eee zaten onun maliyetini de bizim sırtımızdan kazanmıyor mu?
***
Evet, bu sitemi mi kime yaptım bilmiyorum ama. Artık bu ülkede bir şeylerin temeli atılması gerekiyor bence.
Yoksa biz daha çok düşünürüz. Google kapanırsa ne olacak diye :)
Sevgilerimle… :)
**Bu yazı Özkan Gözütok tarafından Burasiduzce.com sitesi için hazırlanmıştır.
2020 yılı bunca belirsizliklere rağmen bizim için ilklerle dolu bir yıl oldu. Evde Staj Programımızı, Uzaktan Çalışma Modelimizi, E-Ticaret Dostu Çözüm Merkezimizi faaliyete geçirdik. Değişimimiz hız kesmeden sürüyor ve sürmeye de devam edecektir.
Google, bu yılın en çok aranan kelimelerini yayınladı. Türkiye’de en çok aranan kelimeler arasında dolar, bedelli askerlik, dünya kupası ve yeşil uzaylı gibi ilginç kelimeler yer alıyor.