İki nokta ters parantez :) ile başlayan emoji macerası hayatımızın her anında duygularımızı ifade edebilmemize yarıyor. Her gün yüzlerce emoji kullanıyoruz. Peki bu emojiler olmasaydı duygularımızı nasıl ifade ederdik?
Bugün kullandığımız cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla birlikte duygularımızı simgelerle (emoji) anlatmaya başladık. Hayatımızın her anına giren emojiler yaşamımız için vazgeçilmez hâle geldi.
1990’lı yılların sonunda Japonya’da Shigetaka Kurita tarafından elektronik iletişimin kolaylaştırılması amacıyla mesajlaşma özelliklerinin bir parçası olarak yaratılan emojiler bugün duygularımızı ifade edebilme anlamında en güçlü araçlarımızdandır. Daha çok yüz ifadeleri, çok kullanılan nesneler, hayvanlar ve hava durumları gibi çeşitli kategoriler altında sınıflanmakta ve her geçen gün yenileri üretilmektedir.
Her gün günlük hayatımızda, iş yazışmalarımızda ya da arkadaşlarımızla yazışmalarımızda yüzlerce emoji kullanıyoruz.
Peki bu emojiler olmasaydı duygularımızı nasıl ifade ederdik?
Günlük hayatta mesajlaşarak yaptığımız yazılı iletişimde en çok zorlandığımız konu hiç tartışmasız ki yazıştığımız karşı tarafa o anda hissettiğimiz sevinci, üzüntüyü ya da o an ki ruh hâlimizi geçiremememizdir. Zorlandığımız bu konuda en büyük yardımcı araç olan emojiler bu sorunu tamamen çözemese de büyük ölçüde yardımcı olmaktadır.
Uzun uzun “çok mutlu oldum”, “tebrik ederim”, “çok şaşırdım” vb. yazmak yerine bir emoji ile durumunu bildirme imkânı sunan emojilerin tüm dünyada popülerliği artmakta ve her geçen gün yerini korumaktadır. Hatta yaşamımızın o kadar çok içinde oluşu dünyada “17 Temmuz Dünya Emoji Günü” olarak kutlanılmaktadır.
Önceleri sadece sevinç ve üzüntü gibi duygularımızı anlatan emojiler, giderek çoğaldı ve iletişim anında hayatımızın vazgeçilmez unsurları oldu. Her türlü mesajlaşmada (WhatsApp, Instagram, Messenger, Bip, kısa mesaj) emojiler, alfabenin vazgeçilmez unsurları gibi yazı dilimize yerleşti. Artık parantez ve iki nokta işareti kullanarak gülen surat veya asık surat yapmak çağın gerisinde kalmakla eş anlamlı olmaya başladı.
Emojiler sadece aynı dili konuşan insanları değil tüm dünyadaki insanların birbiriyle iletişim kurmasını sağlamaktadır. Bugün Afrika’da ki bir çocuğa gülen surat emojisi attığınızda sizin onunla aranızda sıcak bir yakınlaşma olduğu ve çocuğa karşı pozitif olduğunuzu başka hiçbir şey yazmadan ifade etmektedir.
Emojiler hayatımızda olmasaydı elbette yerine bir şeyler bulunabilirdi. Çünkü teknoloji, sosyal medya ve sosyal yaşantımız o kadar hızlı bir halde ki bunu durdurmak mümkün değil.
Japon tasarımcı Kurita, duygularımızı aktarma işini 20 yıl önce çözmüş. Bence daha uzun yıllarda hayatımızda önemli bir yere sahip olacaktır.
Tayyare Limanı Dergisi Temmuz Sayısı
https://www.tayyarelimani.com/dergi
Kendine özel, iyi bir lezzet fikrine ya da kaliteli bir hizmete sahip, sosyal medyada varlık göstermenin önemini kavramış, dekorasyonuna verilen önem kadar sosyal medyadaki içerik zenginliğini de önemsemiş restoranların daha geniş kitlelere ulaşacakları ve müşteri kitlesini de giderek büyütecekleri bir gerçektir.
İnternet, insanoğlunun tam olarak anlamadan inşa ettiği az şeyden birisidir. Aslında sosyal medya da tam olarak böyle birşey. İnsanların tam olarak anlamadan inşaa ettikleri ve hayatlarının her alanında yer etmesi muazzam ama bir o kadar da akıl almaz bir durum.